En tur med Flybåten til Bolærne

– vil bli en del av mine beste minner ♥

Tekst: Onur Safak Johansen og Foto: Jørgen Kirsebom

Min kjære og jeg trengte en pause fra en hektisk hverdag. Vi trengte en helg sammen rett og slett bare for å «dyrke» hverandre. Skjærgårdsparadiset Bolærne som består av flere små øyer og holmer, ble målet.

Flybåten tok oss til Bolærne, en vakker og spennende øygruppe som er en del av Færder nasjonalpark, utenfor Tønsberg. Flybåten er en unik måte å oppleve skjærgården på. En mulighet til å få spektakulær utsikt over området. En kort båttur fra fastlandet, som gir en følelse av minicruise.

Det krystallklare vannet og den frodige naturen som rett og slett omfavner deg. Øyene, buktene og de grønne skogene utgjorde et postkortverdig panorama. Sola skinte og på dekk var det bare å bli overveldet av den utrolige utsikten og suge til seg hvert eneste øyeblikk.

OM BORD FLYBÅTEN: Onur Safak Johansen på vei til Bolærne for første gang.

MINI-CRUISE: Turen til Bolærne går igjennom nydelig og idyllisk skjærgård. 

ROMANTIKKEN BLOMSTRER: Dette unge paret har vært forelsket i 55 år og var på en romantisk dagstur til Bolærne.

Østre Bolæren

Første stopp for oss var på Østre Bolæren. Det første som møter deg, er egentlig en stillhet. Ingen hektisk motordur fra biler eller motorsykler. Kun barnelatter fra barn som boltrer seg fritt. Foreldre som har senket skuldrene. Sånn som bare foreldre kan, når barna koser seg.

Vi siktet oss inn på Kompasset Cafe og Restaurant for å slukke tørsten og spise lunsj. Du vet når pulsen roer seg. Solen varmer kroppen. Ingen stress og mas. Ingen høye bråkete lyder. Du hører og føler alt så mye mer intenst. Da smaker også alt spesielt godt. En Farris! Alkoholfri øl og Aperol Spritz til å slukke tørsten. En gresk salat og pizza for å mette magen. Litt sånn smaken av Italia i Norge. Kanskje var det den serviceinnstilte og smilende daglige lederen, Alex Rossitto, som ga oss den følelsen? Og de vennlige serveringspersonalet var «prikken over i’en.»

GJESTEHAVN: Flybåten ankommer Østre Bolæren. Gjestehavnen har plass til ca. 100 båter. Det er tilgang til strøm, vann og internett. Her er det også tømmestasjon for båtseptikk. 

VELKOMMEN TIL ET LITE STYKKE ITALIA: Det er variert tilbud og alt er i gangavtand fra havna. Ser du hvor langt det er til Italia?

FLOTTE FASILITETER: Det er et råflott servicebygg i gjestehavnen som huser toaletter og dusj.

ITALIENSK SJARM: Alex Rossitto er daglig leder på Østre Bolæren.

Ved havnen ligger Kompasset Café og Restaurant, samt en kiosk og servicebygg. Det er også fine badestrender og muligheter for å grille og mange andre aktiviteter. 

GRESK SALAT: Vi fikk servert nydelig og smakfull gresk salat. 

Et sted å overnatte

Det er ingen luksushoteller på Bolærne, men ønsker du å overnatte finnes det hav av muligheter. Vi fikk et rom på «Befalsforlegningen». Rent og pent, med sengetøy og håndklær. Samt mulighet for en enkel frokost.

Det er mulig å leie hus. Loshuset. Det gule huset. Kommandantboligen. Rønningen. Befalsleilighetene. Padlehuker og telting som er gratis.

Og drømmer du om å slå opp et telt et sted på en strand. Våkne til bølgeskvulp og sol, så er dette stedet.

Her var det småbarnsforeldre. Gutter på utdrikningslag. Jenter på jentetur for å lade batterier. Det så også ut som noen hadde tatt seg fri fra familie, barn, venner, kjas og mas. Bare tatt med seg fiskestangen sin og funnet et perfekt sted for å fiske og være helt alene.

BEFALSLEILIGHETER OG -FORLEGNINGEN: Det er mulig å leie enkle rom eller hele leiligheter. Sjekk ut  overnattingsmulighetene på bolaerne.no/overnatting

DET GULE HUSET: Dette huset er til leie og ligger i gjestehavna. Huset har plass til 6-8 personer. Sjekk ut  overnattingsmulighetene på bolaerne.no/overnatting

LOSHUSET: Foreningen Skjærgårdskvinnene har i nyere tid restaurert huset slik at møbler og interiør er mest mulig identisk med tiden det ble bygget. Huset leies ut på ukesbasis. 

PADLEHUKER: Det er oppført to flotte padlehuker på øye. De er i nærheten av teltplassen og er åpne for alle og gratis å benytte. 

HENGEKØYE: Lett å bære med og komfortabelt å ligge i.

Nydelig og idyllisk teltplass. 

Betatt av solnedgangens magi

Bolærne har en rik kysthistorie, og det er spor av gamle festningsverk og bunkere som vitner om øyenes strategiske betydning under 2. verdenskrig. Du kan få guidet tur til de «hemmelige» bunkerne. Her finner du spor fra krig og fred. Du kan stikke innom museet og oppdatere deg på historie. Bolærne er stappfull av kulturminner.

Når man utforsker øya, blir man bergtatt av den idylliske atmosfæren. Det var noe med den rolige atmosfæren og den vakre naturen. Vi vandret langs stier som førte til pittoreske bukter og bortgjemte strender, hvor vi tok oss tid til å nyte stillheten og det majestetiske landskapet.

Når du kommer på toppen, får du en panoramautsikt på 360 grader. En solnedgang som farger himmelen rød. Og man kan se hvor praktfullt Bolærne og Ytre Oslofjord er. Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert. Det må bare oppleves.

Solnedgang i gjestehavna.

Solnedgang med 360 graders panoramautsikt. 

Naustet i Kongshavnsunder tilgjengelig til utleie som selskapslokale.

Bolærne Fort

Bolærne Fort har en museumsutstilling som viser historien om den kalde krigen. John Sundseth, som er en av guidene, tok oss med på en omvisning, tidlig om morgenen. Han hadde termosen med kaffe ut i morgensolen. Da vi spurte om vi kunne få en omvisning etter at han hadde nytt kaffen sin i solen, var svaret: «Kaffen kan vente, kom igjen vi tar det nå!»

Sundseth hadde selv vært ung soldat på Bolærne, men nå bruker han sin pensjonstid på musemet og på å guide historieinteresserte inn i både fjellet for å se innsiden av 75 mm kanon, men også radarsstasjonen som var et topphemlig anlegg under den kalde krigen.

BOLÆRNE FORT: Bolærne ble kjøpt av Forsvaret i 1916. Begynnelsen på utbyggingen av fortet startet grunnet økende fare for norsk deltagelse i første verdenskrig. 

Bolærne Fort er i dag en militærhistorisk severdighet, hvor publikum kan gjenoppleve den nesten 100 årige historien.

John Sundseth forteller om historien til Bolærne Fort. Han minner fotografen om at det er fotoforbud på militære områder. Ta kontakt med Tønsberg Forsvarsforening for omvisning.

Vestre Bolæren

Dagen etter tok vi Flybåten til Vestre Bolæren. Der var den superhyggelige Jensesund Havnekro. Et sted i solen med fargerike stoler som minnet om en liten idyllisk restaurant i Hellas. Men før vi slo oss ned der ville vi se oss rundt. Det er helt annen natur der enn på Østre Bolærne. Det var berg mot fjorden, hvor man kan sitte og bare høre bølgeskvulp som slår innover steinene. Etter å ha sittet der en stund og blitt kysset av solen, gikk turen inn i skogen. Her er det både merkede og ikke merkede stier. Det er kulturminner og havørnfamilie. På runden rundt øya kommer man til flere små strender. Det er lett å finne seg et rolig sted for seg selv, for å vasse i vannet eller sole seg.

På den øya er det 20 000 kvm med haller og tunneler som er sprengt inne i fjellet fra den kalde krigen, men det er en annen historie.

Lunsjen på søndag ble inntatt på Jensesund Havnekro. Med en eier som ikke visste hva godt han skulle gjøre for oss. Her fikk vi verdens beste kyllingsalat og rekesmørbrød. Så delikat dandert at det var fryd for øyet. Deretter fikk vi omvisning i de sjarmerende sjøbuene hvor man kan overnatte.

Flybåten hentet oss, og det ble et nytt minicruise hvor vi kunne få tid til å fordøye inntrykkene våre. Det ble en helg bedre enn vi hadde drømt om. Batteriene var fulladet og forelskelsen boblet i kroppen.

Nydelige svalberg å kose seg på i sola. 

Jensesund Havnekro

Koselig stemning og atmosfære både inne og utenfor.

Verdens beste rekesmørbrød og kyllingsalat.

Rune Studsrød driver Jensesund Havnekro.

I Jensesund er det mulig å overnatte i koselige små hytter. Klikk her for booking.

Enkel og sjarmerende overnatting midt i skjærgården.

På Vestre Bolæren er det også muligheter til å campe på merkede områder. Det er tilgang til dusj og toalett.

FYR I YTRE OSLOFJORD: Sør-øst for Østre Bolæren ligger Fulehuk Fyr, og i den fjerne horisonten kan man skimte Struten Fyr. Struten ligger i Ytre Hvaler nasjonalpark. 

En reise for sjelen

Er du i nærheten av Vestfold, vil vi på det sterkeste anbefale å ta turen til Bolærne og oppleve dette øyparadiset selv. Det er en opplevelse som vil berøre deg på mange måter og gi deg et nytt perspektiv på naturens skjønnhet.

For oss ble det en reise for sjelen og minne for livet. Vi skal dit igjen og neste gang blir det også en tur innom Mellom Bolæren, konsert i Jensund og ekspedisjon til Fulehuk Fyr. Også det med Flybåten.

Les «Krig, fred, kjærlighet og øyhopping med Flybåten» 

RUTETABELL SOMMEREN 2023

Alle dager 23. juni til 20. aug Tur 1 Tur 2 Tur 3 Tur 4 Tur 5
Avg Husvik 10:30 12:30 14:30 16:30 18:30
Vestre og Mellom Bolæren* 10:40 12:40 14:40 16:40 18:40
Østre Bolæren 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00
Arås 11:30 15:30 19:30
Østre Bolæren 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00
Vestre og Mellom Bolæren* 12:10 14:10 16:10 18:10 20:10
Ank Husvik 12:30 14:30 16:30 18:30 20:30
Med forbehold om endringer
* Møt opp i god tid og gi signal fra kaia.

BUSS: Klikk her for Rutetabell for VKT (Se linjer 111 til Husvik og 113B til Arås)